Nyílt forráskódú szoftver


A nyílt forráskódú szoftverek (Open Source Software; OSS) licenccel vannak ellátva, amelyek jogot biztosítanak a végfelhasználóknak ezek szabad magán, vagy üzleti célú felhasználására. Ezek a program forráskódjának tanulmányozására és módosítására is feljogosítják. Továbbadhatja vagy eladhatja a program eredeti vagy módosított változatát, bár a módosított forráskódot is mellékelni kell, így az Ön által végzett módosítások másoknak is hasznosak lehetnek. Ez az utolsó cikkely védi meg a fejlesztők munkáját a mások által történő tisztességtelen kihasználástól, miközben biztosítja a forráskód közzétételét a közösség számára. Nem köteles honoráriumot fizetni az előző fejlesztőknek, de megengedett pénzt kérnie a nyílt forráskódú szoftver (Open Source Software; OSS) eladásáért. Ezt a lemezt talán egy barátjától kapta, vagy eladta önnek egy csekély összegért: mindkettő megengedett. Ne felejtse el, hogy számos különböző licenc létezik, mindegyik egyedi felhasználási feltételeket biztosít a felhasználónak. Amennyiben terjeszteni vagy módosítani szeretne egy a CD lemezen lévő programot, előbb alaposan ellenőrizze annak licencét a jogok és kötelezettségek tekintetében.

Amennyiben nem érdekeli a forráskód, úgy joggal kérdezheti, hogy miért érdekes ennek elérhetősége. Egy lehetséges válasz a kérdése az, hogy a forráskód közzététele lehetőséget ad külső megfigyelőknek megvizsgálni a program belső működését. Mindez azt jelenti hogy, biztos lehet a személyes adatainak bizalmas kezelésében. Egy valós probléma a zárt forráskódú programokkal az, hogy adatai be vannak zárva a program által használt fájlformátumba. Ha egyszer az anyacég megszünteti a tulajdonában lévő program régi változatának támogatását, akkor muszáj - jelentős összegért - frissítenie a program újabb változatára azért, hogy továbbra is hozzáférhessen adataihoz (ezt nevezik termékcsapdának - a ford.) Ez nem történhet meg nyílt forráskódú szoftver esetében, mivel a fájlokat megnyitó és elmentő forráskód hozzáférhető, így egy kívülálló könnyedén készíthet import szűrőt a szoftver következő kiadásához, biztosítva ezáltal az adataidhoz történő folyamatos hozzáférést. Végül, a forráskód közzététele néhányszor nagyméretű önkéntes fejlesztő közösség létrejöttéhez vezet, amelyek kiválóan használható, és teljesen szabad szoftverekkel látják el a világot, mint amilyen a Linux, OpenOffice.org és a Mozilla. Ezek ingyenesen hozzáférhetők iskoláknak, vagy bárkinek, akinek nincs lehetősége óriási összeget kifizetni szoftverekért. Nos, most már megértheti miért fontos a szoftver szabadsága mindenkinek, nem kizárólag a szoftvert fejlesztőknek.


TheOpenCD Projekt


A 2002-ben létrehozott TheOpenCD projekt jó minőségű, nyílt forráskódú, windowsos programok gyűjteményét készíti és terjeszti CD lemezen. Szabad szoftverek ezrei tölthetők le az internetről, ez kissé meg is nehezíti a megbízható és jól használható, valamint a még fejlesztés alatt lévő szoftverek különválasztását. A képet még tovább bonyolítják a Shareware és Freeware szoftverek, amelyek szintén ingyenesen letölthetők az internetről. Ezek nem nyílt forráskódú szoftverek, mivel a szerző nem tettek közzé annak emberek által értelmezhető forráskódját.

TheOpenCD

A TheOpenCD a legjobb minőségű szabad szoftverek Windows rendszeren használható változatait tartalmazó gyűjtemény, amely CD lemezen könnyen hozzáférhető. A programok körültekintően lettek kiválasztva, hogy biztosítva legyen a stabilitás, egyszerű használat, valamint a korrekt telepítés és eltávolítás.

Témába vágó könyvek

További olvasmányok

Háttéranyagok a szabad és nyílt forráskódú szoftver filozófiájáról, történetéről és fejlesztéséről.